bertunang.berkahwin


permulaan yang awal, Bismillah...


yang kurang mengenali saya akan bertanya,

"eh, awak dah kahwin ek??..muda lagi dah kahwin ek.."

saya lebih selesa untuk hadiahkan senyuman dengan soalan tersebut.



yang sudah lama kenal saya, apabila mereka usha friendster saya, soalan kebiasannya,

"erk...biar betul, enti dah kahwin??..tak jemput pun..amboii..siapa hamba Allah tu??.."

......



pada kebiasaan, taaruf saya sangat simple.

"permulaan yang awal, Bismillah...

nama diberi ...............................

tinggal di ipoh/melaka

akan bertunang dan akan berkahwin.."

dan pada kebiasaannya juga, respon yang mendengar, sangat complicated...


erk..betul ke??

dengan siapa?? bila kahwin??

umur awak muda lagi kan??

awalnya kahwin...


masing-masing tersenyum.

yang tidak biasa dengan saya, cuba membiasakan diri dengan saya.

masing-masing cuba mencungkil rahsia saya.

yeah, rahsia kahwin awal..

hehe..

jawapan saya sangat mudah,

"betul la kan? saya akan bertunang dan akan berkahwin, tapi belum tentu bila dan dengan siapa, macam awak semua.."

senyuman saya sinis.

sedikit ketawa.

opss...dalam hal ini, saya tidak menipu, cuma yang mendengar terlalu direct mentafsir.

cuma bagi saya, itu sekadar cara untuk memulakan pengenalan dengan sahabat-sahabat baru.

juga cara untuk approach dengan mad'u-mad'u baru..

2 comments:

be dust said...

..tuk3..slm alyki...
mabruk ukhti..
anti tulis blh menarik minat org nk baca..
truskan smangat juang yg takkan luntur ni..
allahuakbar!!

Khazinatul_Asrar said...

ahakS!~
best2 artikel ni :)
hajar ngan afifah smlm~amboi =P
hajar ,jgn lupa jemput akak ye? ;)