berfikrah.bermoral

permulaan yang awal, Bismillah...

mengimbau hari-hari seperti biasa di kampus.

belakang dks 1.5.

...
....
...

sahabat : hajar, kalau ada seorang lelaki biasa, yang baik suka main mesej dengan nti, nti layan tak?

saya : layan~

sahabat : erk... habis tu kalau muslimin berfikrah, yang baik main mesej dengan nti?

saya : ana smack down dia...hehe..

sahabat : perghh...ganas la nti ni..haha..

saya : hehe, kidding..

sahabat : kalau ana kan, lelaki biasa yang agak baik peribadinya mesej ana tanpa keperluan, ana tak layan. tapi tula, muslimin berfikrah pula ana suka layan...even mesej yang tiada keperluan. sebenarnya tak sepatutnya macam tu.

saya : hmm~ tau takpe..mesti nak pilih yang berfikrah juga ek?? huhu...

........

saya : sahabat, manusia yang baik ada dua jenis. pertama, yang berfikrah. jenis yang kedua pula, bermoral. kalau yang bermoral ni dia tahu perkara yang baik secara umum. tapi yang berfikrah ni lagi advance, dia baik secara umum dan khusus.

sahabat : adeehh...tak paham la...

saya : macam ni, yang bermoral dia tahu kebaikan secara umum, tapi mungkin dia tak tahu hikmah sesuatu perkara dalam islam. contoh terdekat macam mesej tu la, dia mungkin tak tahu kenapa dia tak perlu mesej dengan nti tanpa keperluan even mesej dia mungkin mesej baik-baik saja. bagi ana, dalam hal yang ada kaitan orang yang bermoral, nti jawab mesej dia sekadar sahaja. dan dalam masa yang sama cuba bagitahu dia hikmah disebalik kenapa nti tak perlu layan mesej dia tanpa keperluan. explain dalam kebijaksanaan.

sahabat : habis tu, macam mana pula dengan muslimin yang berfikrah tu?

saya : bagi ana pula, muslimin yang berfikrah pada pandangan nti tu sepatutnya dia dah tahu kenapa dia tak perlu main mesej dengan nti tanpa ada urusan penting. nama pun berfikrah..huhu...kalau nti terangkan kat dia kenapa tak perlu bermesej tanpa keperluan, sure dia dah tahu, malah lebih tahu..nampak tak ke"advace"nya dia..so, nti tahukan apa yang perlu di buat??

sahabat : erm...

saya : try tanam dalam diri untuk menjaga yang berfikrah dan mengajak yang bermoralmenjaga : sama-sama menjaga diri masing-masing dari maksiat sembunyi

mengajak : seru kepada kebaikan sacara tak langsung


dialog yang diulang kepada sahabat baru dari cerita lama saya bersama sahabat lain-

1 comments:

Mashizaki Keikan said...

perkara biasa yang dicerita dengan luar biasa...

bagus.